En spændende rejse med politisk og kulturelt indhold.Deltagerne i studieturen foran de 27
medlemsflag i EU-Parlamentsbygningen
i Bruxelles

Af Preben Sørensen

En orientering om EU og dens institutioner foregår nu bedst på stedet, og der manglede i hvert fald ikke informationer om det europæiske samarbejde, da 36 interesserede deltog i en bustur den 31. august -5. september, arrangeret af Socialdemokratiet i Broager-Gråsten og Sundeved.

Det blev en spændende rejse med et EU-informations indhold, men også med et bredt favnende kulturelt indhold under rundturen til Alsace, Luxembourg, Bruxelles og Herford, med Niels Graversen som en både hyggelig og meget vidende guide.

Med overnatning i den smukke landsby Ribeauville havde deltagerne en smuk tur på den berømte ”Route du Vin” og med besøg på den tidligere kz-lejr Struthof, på slottet Haut Koenigsburg samt naturligvis med en vinsmagning.

I Europaparlamentet i Strasbourg fik deltagerne en grundig indføring i parlamentets virksomhed, mens et besøg i selve parlamentsalen måtte droppes, da dele af loftet var styrtet ned fornylig !

Lavere tele-priser

Efter en rundtur i Luxembourg-stærkt præget af omfattende nybyggeri til de mange finansielle
selskaber-, gik turen videre til Bruxelles til et hyggeligt hotel i byens centrum.


Som tak for assistance og foredrag
får Christel Schaldemose her overrakt
en Gråsten-plakat fra Papirmuseet med
alle deltagernes underskrifter,
af formanden Hans Peter Brandt, Gråsten.

Efter en rundvisning i EU-Parlamentet dér og med en kort overværelse af parlamentssamlingen fra tilhørerpladserne, mødtes deltagerne med parlamentsmedlem Christel Schaldemose, der var medarrangør af studieturen,

Hun gav en både aktuel og personlig orientering om EU-parlamentet og om hendes egne oplevelser som ny MEPér, hvor hun således betegnede sine erfaringer som ordstyrer i en forbrugersag som en oplevelse:

”Det er det fantastiske ved EU-samarbejdet, at det lykkes at få gjort nogle positive forandringer til gavn for borgerne, selvom EU-samarbejdet rent politisk ofte bliver borgerligt præget på grund af de mange kommissærer fra nationale borgerlige partier”.

”Positive eksempler på samarbejdet er et forbedret direktiv om legetøj samt vedtagelsen om mere ensartede priser på mobiltelefon-samtaler, selvom teleindustrien pressede stærkt på for at undgå EU-lovgivning herom. Nu gælder det også SMS-priserne og data-priserne, hvor jeg om nødvendigt selv vil stille forslag om ensartede og lavere priser også på dette område ”, oplyste Christel Schaldemose.

Hun erkendte at det har været svært at blive kendt i befolkningen uden at have været folketingsmedlem og at forklare ”spillet” i EU-regi, samt ønskede at pressen vil være mere
nærværende i forhold til dette vigtige europæiske samarbejde. Hun så frem til en ny periode som MEP-er og håbede på vælgernes opbakning både i Sønderjylland og i hele region Syddanmark.

Orientering om kommissionen

EU er andet og mere end parlamentet, hvorfor deltagerne i en nærliggende bygning ved parlamentet, fik en spændende orientering om alle EU-institutionerne bl.a. kommisssionen,
af Richard Kokholm-Erichsen, fra Generaldirektoratet for Uddannelse og Kultur. Som tidligere medarbejder i FFI (Frie Faglige Internationale) havde han en god baggrund for en lærerig dialog med turdeltagerne.

Sidste foredragsholder om EU var Tina Svendstrup, medlem af landbrugskommissær Marian Fischer Boels Kabinet. Foruden en orientering om EU-landbrugsstøtteordningerne og de
ændringer, der er på vej med både færre støttekroner og mere forenklede regler, fortalte hun om
dagligdagen i en kommissærs afdeling med de mangeartede opgaver for den enkelte medarbejder.

Ekstra besøgsmål

Under hjemturen gennem Holland og Tyskland fik deltagerne lejlighed til at gøre studier i marken med hensyn til den kommende arkitektur for havneprojektet i Sønderborg. Der blev aflagt besøg
på kunstmuseet- og mødecentret Marta i den tyske by Herford, som er endnu et byggeri skabt af den internationalt kendte arkitekt Frank Gehry, der skal forestå det kommende storbyggeri ved havnen i Sønderborg.

Sønderborg-projektet blev efterfølgende under hjemturen beskrevet af formanden for byrådets
strategi-og planudvalg, Bendt Olesen, Gråsten, og både det visiuelle indtryk af Herford-museet og
den efterfølgende beskrivelse skabte yderligere forventninger til det kommende havneprojekt.

Log ind
Brugernavn (e-mail)

Kodeord
 
Hjælp

Antal besøgende: 128715

Erik Jepsen Steg ©